Rooibos z dodatkami PESILO
Równowaga – czy nie tego chcemy doświadczyć? Absolutny spokój i harmonia ciała oraz ducha – to stan, do którego dążyli przez wieki buddyjscy mnisi. Post, medytacja, duchowe wyzwania – sposobów na osiągniecie kontemplacyjnych wyżyn pojawiało się przez wieki mnóstwo. Mamy swoją receptę – proponujemy coś zdecydowanie szybszego, prostszego i bardziej dostępnego – Pesilo (w języku esperanto „waga”, „równowaga”), czyli rooibos z dodatkami.
W składzie Pesilo oprócz suszu z czerwonokrzewu odnajdziemy skórkę pomarańczową, kwiat pomarańczy, liście limonki oraz liście eukaliptusa. To ostatnie, wiecznie zielone drzewo, kojarzymy z misiami koala. Okazuje się, że te niepozorne ssaki mają niezłą intuicję! Liście eukaliptusa to przede wszystkim źródło olejku eterycznego do stosowania miejscowego lub do inhalacji. Jakie ma właściwości? Może pomóc w walce z objawami przeziębienia, działa odprężająco i relaksująco. Poprawia stan zębów, łagodzi ból i odżywia suchą skórę. Liście eukaliptusa, podobnie jak sam rooibos, to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Liście i kora drzewa eukaliptusowego zawierają garbniki. Dzięki temu wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Oprócz tego działają wykrztuśnie i rozgrzewająco.
Sam rooibos to źródło witaminy C i rutyny, dzięki czemu poprawia odporność – zawiera także wapń, potas i łatwo przyswajalne żelazo i fluor – idealne dla kobiet w ciąży i karmiących, gdyż łagodzi mdłości i wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit, chroni przed kolką i poprawia apetyt – nie zawiera teiny i garbników, co korzystnie wpływa na smak. W upalne dni skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm. Według wielu badań wspomaga wydzielanie serotoniny i może działać przeciwdepresyjnie.
CIEKAWOSTKA
Waga (w języku esperanto Pesilo) to mało wyraźny, 29. co do wielkości, gwiazdozbiór zodiakalny. Waga jest jedyną konstelacją Zodiaku, która przedstawia nie żywą istotę, ale przedmiot.
Rooibos, skórka pomarańczowa, kwiat pomarańczy, liście limonki, liście eukaliptusa, aromat
Wsypujemy 1-2 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 100°C (od razu po zagotowaniu). Parzymy ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!