Herbata zielona z dodatkami PAPAGO
Jeśli śni Ci się papuga, według sennika arabskiego zwiastuje to trudność w rozmowach z innymi ludźmi. Mówiąca papuga – to sygnał, by nie wierzyć w to, co mówią inni. Z kolei zranienie przez tego kolorowego ptaka zapowiada, że ktoś boleśnie Cię zrani. A jeśli już obudzisz się i zechcesz przygotować się na te trudne rozmowy – polecamy herbatę zieloną z dodatkami Papago.
W kompozycji znajduje się jej serce – herbata zielona Sencha. Daje ona jasny, żółto-zielony napar i nietypowy smak. Akcenty trawiaste, pikantne, słodkie tony i orzeźwiające momenty – tego po degustacji można się spodziewać. Smaku chińskiej sencha strzegą od pokoleń kierownicy plantacji w Fujian, Zhejiang, Yunnan, Wenshan czy Yun Ming.
Herbata zielona z dodatkami Papago to kompozycja, w której mieszają się kolorowe akcenty kandyzowanego ananasa, papai i mango, suszonej żurawiny, liści papai, bławatka różowego i nagietka. Ten ostatni ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dzięki czemu niszczy drobnoustroje, które mogą sprzyjać stanom zapalnym śluzówki i owrzodzeniom żołądka. Ponadto działa ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit, a dodatkowo jeszcze pobudza procesy regeneracyjne. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. A liście papai? Wykorzystywane od wieków w medycynie Azji i Ameryki Południowej, wzmacniają organizm, poprawiają trawienie węglowodanów, pomagają oczyścić organizm, ale też stanowią cenny składnik w walce z nudnościami i zaparciami.
Kolory, smaki, zapachy – czy trzeba więcej argumentów, aby sięgnąć po herbatę zieloną z dodatkami Papago?
CIEKAWOSTKA
Teren Australii o współrzędnych 11° i 39° S 113° i 153°, stanowi ojczyznę charakterystycznych papug kakaduowatych. Do najbardziej znanych gatunków z tej rodziny należą kakadu, nimfy i żałobnice.
herbata zielona Sencha, ananas kandyzowany (ananas, cukier, kwas cytrynowy), papaja kandyzowana (papaja, cukier), żurawina suszona (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), mango kandyzowane (mango, cukier, kwas cytrynowy), papaja liść, bławatek różowy, nagietek, aromat
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!