Herbata czarna z dodatkami OSLO
Mimo dość „chłodnej” nazwy, herbata czarna z dodatkami Oslo to propozycja wyjątkowo rozgrzewająca. Idealne okoliczności, by docenić prawdziwą moc tego naparu, to mroźny poranek. Herbata czarna Ceylon, bławatek, olejek z bergamotki, do tego odrobina mleka i cukru trzcinowego – to połączenie, które rozgrzeje i wywoła uczucie przyjemnej, ciepłej błogości w całym ciele. Herbata czarna z dodatkami Oslo może być też doskonałym uzupełnieniem codziennych posiłków czy spotkań przy kawałku czegoś słodkiego.
Tradycyjna kompozycja Earl Grey swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza olejkowi z bergamotki. Nazwę „bergamotka” wprowadzili Turcy, określając tym mianem uprawiany w strefie śródziemnomorskiej owoc Książęcej Gruszki z grubą, mięsistą skórką. Właśnie z tej skóry tłoczony jest aromatyczny olejek, dodawany między innymi do herbat typu Earl Grey. W przypadku herbaty czarnej z dodatkami Oslo, tradycyjna kompozycja została dopełniona aromatycznymi, błękitnymi płatkami bławatka.
Bławatek – symbol skromności – był ulubionym kwiatem pruskiego władcy, Wilhelma I. Skromne z pewnością nie są właściwości tego popularnego zioła. Jest używany od lat w medycynie ludowej – pomaga na schorzenia układu moczowego, daje ulgę skórze w stanach zapalnych, stosowany jest nawet przy zapaleniu spojówek. Kosmetyczny tonik? Płukanka do włosów? Barwny składnik letniej sałatki? Zastosowań bławatka jest wiele.
Herbata czarna z dodatkami Oslo to pozycja obowiązkowa dla fanów tradycyjnego Earl Grey’a, ale też dla osób, które szukają głębokich smaków i aromatów. Szlachetny smak i zapach cejlońskiej, czarnej herbaty; egzotyczna bergamotka i delikatny bławatek – to połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
CIEKAWOSTKA
25% ludności całej Norwegii żyje w Oslo. Według międzynarodowych organizacji zajmujących się urbanistyką, skandynawskie państwo to najlepsze miejsce do życia na świecie. Dlaczego? Między innymi ma bardzo wysoki wskaźnik rozwoju społecznego i wyjątkowo niską stopę bezrobocia.
herbata czarna Ceylon, bławatek, aromat
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!