Herbata czarna klasyczna - CEYLON HIGH GROWN OP
Sri Lanka w herbacianym świecie znana jest szerzej jako Cejlon. Kolonialna przeszłość tej niezwykłej wyspy sprawia, że specjalizuje się głównie w herbatach czarnych, choć pochodzą stamtąd również inne jej rodzaje: zielone, białe, rzadziej oolongi. Herbata jest od XIX wieku jednym z podstawowych produktów eksportowych Cejlonu i celem wycieczek dla wszystkich smakoszy tego ożywczego naparu. Herbatę uprawia się tam praktycznie od poziomu morza, aż po szczyty centralnie położonego masywu górskiego (ok. 2300 metrów n.p.m). Najlepsze gatunki pochodzą z upraw wysokogórskich usytuowanych powyżej 1200 metrów n.p.m. Herbaty z plantacji położonych najwyżej (high grown) różnią się od tych usytuowanych niżej (low grown) zarówno wyglądem, smakiem, ale także kolorem.
Herbata czarna Ceylon High Grown OP, cieszy się największą popularnością wśród miłośników naparu ze Sri Lanki. Ceylon High Grown OP (Orange Pekoe) to propozycja o długich, spiczastych liściach, sporadycznie zawierająca złotawe tipsy. Napar charakteryzuje się subtelnym, delikatnym aromatem i lekko orzeźwiającym smakiem. Dzięki uprawie na wysokogórskich plantacjach (nawet 2000 metrów n.p.m.) Ceylon High Grown OP posiada piękny, jasno-bursztynowy kolor. Aby wydobyć pełnię smaku i właściwości herbaty, należy pamiętać, by parzyć ją od 3 do 5 minut. Herbaty cejlońskie często uważa się za idealne wsparcie w zachowaniu wiecznej młodości. Dzięki flawonoidom i katechinom zawartym w starannie zbieranych liściach, herbata cejlońska może niszczyć wolne rodniki i pozytywnie wpływać na samopoczucie i wygląd.
Czarna herbata cejlońska to idealna propozycja na co dzień. Ceylon High Grown OP sprawdzi się o każdej porze dnia – do śniadania, południowego posiłku, a także wieczornej degustacji. Herbatę śmiało można łączyć zarówno ze słodkościami (jak cukier czy miód), jak też plastrem cytryny bądź odrobiną soku czy syropu owocowego. Dzięki najwyższej jakości liści, herbata będzie smakować wspaniale ze wszelkimi dodatkami.
CIEKAWOSTKA
Cejlon to jedna z największych wysp Oceanu Indyjskiego, leżąca na południowy wschód od wybrzeży Indii, od których oddzielona jest cieśniną Palk. Ma powierzchnię 65,6 tys. km² i stanowi jednocześnie państwo Sri Lankę.
herbata czarna Ceylon 100%
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!