Herbata czarna z dodatkami BARCELONA
Wietnam nie należy co prawda do czołówki producentów herbaty, ale z tego kraju pochodzą bardzo interesujące – doceniane i smaczne gatunki. Herbata czarna odgrywa w kulturze Azji Południowo-Wschodniej ważną rolę – rolnicy zajmują się uprawami od setek lat, herbatę pija się o każdej porze, kilka razy dziennie. Głównie ze względu na właściwości chłodzące (bardzo przydatne w kapryśnym, wietnamskim klimacie). Wietnamczycy piją około 30 tysięcy ton herbaty rocznie. W kraju funkcjonują z powodzeniem szkoły herbaty, a nawet specjalne instytuty badawcze.
Barcelona to mieszanka harmonijnego smaku czarnej, klasycznej herbaty z wyjątkowymi dodatkami. Skórka pomarańczowa, mandarynka liofilizowana i płatki róży stanowią nie tylko interesujące połączenie smakowe, ale też napój, który może pozytywnie wpływać na zdrowie
i samopoczucie. Szczególnie drogocenne w Barcelonie są płatki róży. Spożywanie naparów przygotowanych na bazie różanych płatków poprawia odporność organizmu i pomaga walczyć z ogólnym osłabieniem. Płatki róży są skuteczne w walce z przeziębieniami i grypą. Susz różany wspaniale pachnie i może być używany także jako naturalny odświeżacz powietrza, a także jako doskonały dodatek do kąpieli relaksacyjnych. Zawiera też dużą zawartość witaminy C oraz witamin K, E i P. Oprócz nich w różanym naparze znajdziemy garbniki, wapń, magnez czy żelazo.
Czarna herbata z dodatkami Barcelona to jasnozłoty napar z prawdziwą feerią smaków: słodko-kwaśny charakter owoców doskonale uzupełnia kwiatowy akcent płatków róży. Łagodny zapach i nieco kwaskowy smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Z tym naparem zdecydowanie warto eksperymentować! W wersji „na ciepło” rozgrzeje o poranku. Herbatę czarną z dodatkami Barcelona wystarczy zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml. Po przewidywanym czasie parzenia (około 3 minut) pod przykryciem, należy odcedzić liście esencji. W wersji „na zimno” herbata będzie stanowić orzeźwiający, lekko kwaskowaty napój podczas cieplejszych dni.
herbata czarna OP, skórka pomarańczowa suszona, mandarynka liofilizowana, płatki róży, aromat
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!