Herbata oolong (turkusowa) z dodatkami ADRIA
Miasto we Włoszech? Wełniana tkanina? Znajdujący się pod Europą kontynent? A może słynna, przedwojenna kawiarnia w Warszawie? Bez względu na to, jakie skojarzenia pojawiają się w Twojej głowie na słowo „Adria”, po spróbowaniu naszej kompozycji o tej nazwie – myśli będą z pewnością podążać w kierunku parującej filiżanki z pewnym naparem.
Herbata oolong (turkusowa) z dodatkami Adria to kompozycja klasycznego oolonga, suszonej cytryny, bławatka, bławatka różowego oraz blue butterfly. Ten ostatni składnik to inaczej susz z kwiatów klitorii ternateńskiej. Mało popularna w Europie, w naturalnej medycynie wschodniej zrobiła zawrotną karierę – udowodniono naukowo jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe czy znieczulające. Właściwości są niezwykłe, podobnie jak przepiękny, szafirowy kolor naparu. W połączeniu z cytryną zmienia kolor na różowofioletowy.
Kolor herbaty oolong z dodatkami Adria z pewnością zachwyci niejednego. Tym bardziej, że jednocześnie może on pozytywnie wpływać na organizm. Wsparcie układu krwionośnego oraz odporności, antyoksydanty, witaminy – to tylko kilka z powodów, dla których warto sięgnąć po ten napar. Pozytywny wpływ na skórę, zęby, redukcję stresu, higienę jelita grubego i przemianę materii – to kolejne z nich.
CIEKAWOSTKA
W Chinach najczęściej do parzenia tej herbaty wykorzystuje się naczynia o pojemności do 300 mililitrów: gaiwan lub czajniczki yixing. Herbatę parzy się w nich w większych ilościach (5-4 gramy na 170 mililitrów wody) przez krótszy okres – pierwsze parzenie trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund.
herbata Oolong, cytryna suszona, blue butterfly, bławatek, bławatek różowy, aromat
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 2-4 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!