PORADNIK: JAKĄ YERBA MATE WYBRAĆ NA POCZĄTEK SWOJEJ PRZYGODY?
W życiu każdego nowicjusza zagłębiającego się w temat yerba mate dochodzi do momentu, w którym decyduje się na złożenie pierwszego zamówienia. Dla wielu jest to szybka decyzja, wyglądająca w ten sposób: wybierasz sklep online, czytasz opis, dodajesz do koszyka i zamawiasz. Szybko i często niezbyt celnie. A co z osobami, które lubią przemyślane decyzje i jak najbardziej trafne? Pozostają opisy w sklepie, opinie innych internautów np. na forum czy blogu i próba samodzielnej decyzji.
W tym celu powstał ten oto treściwy poradnik, przybliżający działanie, smak i sposób przygotowania yerba mate wybranej na pierwszy raz. Sukcesywnie na blogu sklepu YerbaMateStore.pl będą przygotowywane recenzje, jednak poradnik ma na celu wybranie naszym zdaniem ciekawszych i przy tym lepszych pozycji, tak aby łatwiej było wybrać yerbe dla siebie. Szukasz Yerba Mate Dla początkujących? Zapraszamy do czytania!
ZACZNIJMY OD POCZĄTKU. SKĄD POCHODZI YERBA MATE?
Jako początkujący siorbacz Yerba Mate powinieneś wiedzieć, że yerba mate rośnie w:
- Paragwaju,
- Argentynie,
- Brazylii.
Jest pita także w sąsiednich krajach – Chile i w szczególności w Urugwaju, co ma duże znaczenie, ale o tym później. Każdy z wymienionych wyżej krajów wyróżnia się innym procesem produkcji, miejscem, w którym rośnie yerba oraz sposobem mielenia. Ogólnie możemy przyjąć, że:
YERBA MATE ARGNETYŃSKIE
Argentyńskie yerby są najliczniej dostępne w sklepie. Są chętnie wybierane przez początkujących, ale także doświadczonych mateistów ze względu na to, że ich smak jest okraszony goryczką i lekką dymnością, ale w sposób bardzo przystępny, łagodny. Na początku przygody można mieć problem z goryczką charakteryzującą ogrom dostępnych yerb – a nie każdy jest do niej przyzwyczajony. Na początek polecam zasypywanie kilku łyżek stołowych i powolne zwiększanie ilości. Możesz nawet posłodzić susz np. stevią, ale polecam się przyzwyczaić, wtedy szybciej ten smak zmienia się w atut. Z tego kraju znajdziemy również yerby suszone powietrzem, co pozbawia je zwiększonej goryczy czy dymności. Susz często ma średnią ilość pyłu (nie zawsze) tak samo jak i patyczków, a listki bywają różnej wielkości. Są również yerby oznaczone jako Suave, co oznacza susz łagodniejszy w smaku (czasem również w działaniu, ale nie zawsze), i te właśnie rodzaje nadają się jako Yerba Mate dla początkujących.
YERBA MATE PARAGWAJSKIE
Paragwajskie yerby charakteryzują się często bardzo mocno wyczuwalnym smakiem dymu oraz dużą goryczką. Ma to swój cel, ponieważ większość Paragwajczyków pija yerba mate na zimno (tereré). Wtedy smak jest mniej intensywny, zatem mocne dymienie i gorycz nie wysuwają się na pierwszy plan. Na pierwszy raz nie polecam – chyba, że żadne smaki nie są Ci straszne. Susz jest zazwyczaj drobno mielony, zawiera dużo patyczków i pyłu.
YERBA MATE BRAZYLIJSKIE
Brazylijskie yerby (z portugalskiego: erva mate) to w dużej mierze susz znany jako chimarrao. Zazwyczaj zmielony na pył i charakteryzujący się ładną, zieloną barwą. Do wypicia takiej yerby potrzebujemy innej bombilli niż w przypadku yerb z Argentyny czy Paragwaju. Taka rurka nazywa się bomba, ma większy filtr składający się z dużej liczby malutkich dziurek. Można spróbować napić się klasyczną, ale prawdopodobnie się zatka. Drobno zmielone chimarrao to tylko jeden z rodzajów suszu, możemy też spotkać yerbę z grubo krojonymi listkami i patyczkami oraz pozbawioną pyłu, często pitą w formie terere. Erva mate bardzo często nie jest sezonowana, nie leżakuje przed paczkowaniem, tylko po zbiorze zostaje przygotowana do zapakowania. Nie jest poddawana procesowi suszenia dymem, zatem jej smak jest bardzo lekki. Na początku przygody z Yerba Mate bardzo łatwo się do niej przekonać.
Mamy również szeroki rynek konsumencki w Urugwaju. Sama yerba tam nie rośnie, Urugwajczycy sprowadzają najwięcej suszu z Brazylii. Jest to albo susz, który sami przygotowują u siebie w kraju, albo który jest przygotowany w określony sposób w Brazylii. Takie paczki często mają oznaczenie TIPO PU1. Susz ten cechuje drobne zmielenie, bardzo mała liczba patyczków i sporo pyłu. Smak jest bardzo przyjemny, z lekka goryczką i niezbyt intensywną dymnością. Długo się wypłukuje i dobrze pobudza. Słabsze bombille mogą czasem sobie z taką yerbą nie radzić. Należy zaparzać taki susz po urugwajsku, z kopczykiem.
YERBA MATE - NA POCZĄTEK SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Napełnij matero pożądaną ilością suszu (max. 1/3 naczynia)
- Zatkaj dłonią wlot i potrząśnij naczynkiem kilka razy – patyczki znajdą się na zewnątrz, a pył u góry
- Trzymaj naczynko pod kątem 45 stopni – susz oprze się o ściankę. To jest ten słynny kopczyk. Aby go utrzymać przez cały czas picia…
- W wolną przestrzeń nalej wodę. Poczekaj, aż woda wsiąknie w susz
- Zatykając palcem ustnik bombilli wbij ją w miejsce na styku suszu i wody.
- Dolej wodę w miejsce obok suszu i delektuj się smakiem naparu. Tą czynność możesz powtarzać wielokrotnie, dopóki smak mate nie wypłucze się.
Przejdźmy do opisu wybranych yerba mate, które dostaniecie w sklepie YerbaMateStore.pl. Na początek yerby argentyńskie.
JAKĄ YERBĘ WYBRAĆ NA POCZĄTEK? POZNAJ NASZĄ LISTĘ PROPOZYCJI
Pipore Suave (suave to yerby łagodniejsze) to yerba mate zawierająca patyczki
i średnią ilość yerbowego pyłku. Łatwo się zaparza, a jej smak jest przyjemny. Jest to czysty susz bez dodatków co pozwoli nam poznać smak yerby w łagodny sposób.
Pipore Compuesta con Hierbas to ziołowa mieszanka, idealna na początek, jeśli nie straszne nam miętowe przyjemne aromaty. Składa się z listków, patyczków i dodatków, takich jak mięta pieprzowa czy polna. Mieszanka ta daje nam przyjemny i lekki yerbowo-miętowy napar, który świetnie orzeźwia.
Amanda pomarańczowa to bardzo znana marka ze względu na swoją jakość oraz pochodzenie. Została założona przez polskich emigrantów, a dokładnie pana Szychowskiego i jego rodzinę. Wersja smakowa to nic innego jak klasyczna wersja yerby
z dodatkiem naturalnego aromatu pomarańczy. Jest to yerba przyjemna i dobrze się sprawdza do codziennego popijania. Aromat pomarańczy nie jest nachalny, raczej lekki i uzupełniający smak yerba mate.
Amanda cytrynowa, tak jak jej pomarańczowa siostra zawiera naturalny aromat cytrynowy co sprawia, że klasyczny smak yerby jest bardziej przystępny dla początkującego i może zostawiać lekki aromat cytryny, aczkolwiek na początku przygody może dominować smak samej yerby. Pobudzenie umiarkowane, sama yerba zawiera patyczki i średnią ilość pyłu.
Amanda Elaborada (z patyczkami) skryta w biało-czerwonym opakowaniu to susz
z patyczkami, średnią ilością yerbowego pyłku o klasycznym cierpkawym smaku, przyjemnym zapachu z działaniem pobudzającym na średnim poziomie. Warto przetestować jako wersję bez dodatków, czysty susz gwarantujący ciekawy początek z yerba mate.
Kraus Organica to 100% naturalny produkt, powstały bez użycia pestycydów. Odznaczony wieloma certyfikatami organiczności, w tym USDA Organic. Wyróżnią tę markę jeszcze jedna rzecz – jest suszona wyłącznie w technologii bezdymnej. Do suszenia listków wykorzystuje się gorące powietrze, dzięki czemu smak tej yerby jest inny niż w przypadku pozostałych marek. Produkt może przypominać świeże sianko, a aromat yerby jest bardzo lekki i przyjemny w czasie picia. Bardzo dobry produkt na początek.
Taragui Elaborada to kolejny z topowych produktów, który powinieneś poznać. Ze względu na brak dodatków i lekko cierpki smak, polecamy osobom, które nie obawiają się testów. Jest to dobra yerba na początek.
Taragui sin palo (pure leaf/despalada) często nazywana Taragui Despalada ze względu na minimalną ilość patyczków, co przekłada się na większą ilość samych listków. Suma summarum, yerba ta m.in. za sprawą mniejszej liczby patyczków bardzo dobrze pobudza. Wyróżnikiem poza dużą mocą jest typowy yerbowy smak, jednakże pomimo braku dodatków jest przyjemna. Dobra dla początkujących, szukających większego pobudzenia, oraz czystego suszu bez dodatków. Same listki, sama moc!
La Merced Barbacua – yerba mate z limitowanej serii La Merced, jednej z największych plantacji Las Marias. Produkt sezonowany przez ok. 12 miesięcy, pakowany w kartonik oraz hermetyczny worek. Barbacua to oznaczenie dla yerby długo suszonej nad dymem. La Merced Barbacua jest mocna i dymna. Bardzo dobry produkt, drobno zmielony z pyłem i patyczkami, oferujący ciekawe dymne nuty. Polecam dla początkujących szukających prawdziwego smaku mate.
Yerba mate Paragwajskie:
W mojej ocenie, wyłącznie dla początkujących, którzy oczekują mocnego smaku, dymnego i pozostającego na podniebieniu. W innym wypadku czysta paragwajska yerba może zniechęcić. Nie zawsze, ale bardzo często tak właśnie jest, że susz z tego kraju początkującym nie odpowiada, jest za mocny w smaku. Najlepiej jest spróbować yerb z każdego kraju i samemu ocenić, które z nich są najbardziej odpowiednie.
Pajarito Seleccion especial – nie dość, że flagowy Paragwajski produkt, to jeszcze w wersji seleccion especial. Oznacza to, że susz jest selekcjonowany i dłużej sezonowany przed sprzedażą, co ma wpływ na smak. Pajarito to klasyka sama w sobie, jako marka, jak i smak. Cierpko, dymnie i przyjemnie na języku (do tego momentu trzeba dotrwać jeśli nie jesteśmy oswojeni z yerbową goryczką). Pije się bardzo przyjemnie. Zawiera dużo patyczków i pyłu, a listki są od średnio do drobno ciętych.
Yerba mate Urugwajskie:
Wspomniane było wcześniej, że susz urugwajski jest charakterystycznie drobno zmielony ze sporą ilością pyłu i z bardzo małą zawartością patyczków. Aby w pełni cieszyć się taką yerbą, najlepiej jest zaparzać ją tak, jak robią to sami Urugwajczycy. Ułatwia to również filtrowanie naparu, jeśli mamy słabszą rurkę. Yerb przeznaczonych na rynek urugwajski powoli nam przybywa, wybraliśmy jedną klasyczną.
Sara Extra Suave to przyjemna yerba, która wbrew pozorom i nazwie Extra Suave sugerującej raczej lekki produkt, nie oznacza słabego pobudzenia. Potrafi pobudzić na dobrym poziomie, oferując przyjemne walory smakowe. Produkt klasyczny, lekko dymny i przyjemnie goryczkowy, w sposób przypominający odrobinę yerby argentyńskie, jednak ze względu na inny proces przygotowywania suszu zdecydowanie warto sprawdzić tą urugwajską mate.
Yerba mate Brazylijskie:
Z portugalskie erva mate, bardzo często sprowadzane do kraju w celu przygotowywania z nich autorskich mieszanek, często z dodatkami ziołowymi lub owocowymi. Erva mate często jest niesezonowana i suszona gorącym powietrzem. Są jeszcze wspomniane yerby (ervy) chimarrao, rozdrobnione na pył, gdzie do picia przydaje się specjalna bombilla (z portugalskiego „bomba”). W yerbamatestore niebawem znajdziecie mieszanki brazylijskiej yerby z normalnie ciętymi listkami i patyczkami. Smak samej yerby jest w nich bardzo słaby, nie posiada specyficznej goryczki dzięki suszeniu powietrzem, zatem na początku przygody może okazać się dobrym wyborem. Jednak trzeba się liczyć z tym, że wybierając susz z dodatkami może on być przez nie zdominowany. Z tego powodu smak samego suszu mate jako bazy mieszanki nie jest intensywny.
TERAZ Z PEWNOŚCIĄ WIESZ, KTÓRA YERBA MATE BĘDZIE NAJLEPSZA NA POCZĄTEK!
Oprócz możliwości ze skorzystania z powyższej listy, istnieje także inny sposób, by dowiedzieć się, która odmiana Yerby jest Twoją ulubioną. Specjalnie w tym celu stworzyliśmy dział próbki, w którym możesz zamówić malutkie porcje Yerb z całego świata i po prostu je przetestować. Wypróbuj odmiany owocowe, klasyczne, z ziołami, lekkie, mocne oraz wszystkie, które przypadną Ci do gustu. Trudno o lepszy sposób na odnalezienie idealnej Mate na początek swojej przygody w świecie paragwjaskiego suszu!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG