Matero zostało wykonane z drewna palo santo (tzw. "święte drewno"). Południowoamerykańska roślina znanej jest z wydzielania żywicy o niezwykłym naturalnym zapachu. W efekcie, yerba mate przygotowana w matero palo santo odznacza się niepowtarzalnym eterycznym aromatem.
Pampeano to jedyne w swoim rodzaju naczynko do yerba mate umożliwiające przygotowanie naparu w alternatywny sposób. U wierzchu matero wydrążono specjalne kanaliki i właśnie na nie należy skierować strumień wody podczas parzenia yerby. Woda spłynie na dno naczynka po ściankach, a umieszczony na dnie susz zamoknie tylko częściowo. Dzięki temu nie musimy usypywać kopczyka pod określonym kątem. Yerba będzie nasiąkać stopniowo, co pozwoli na uzyskanie optymalnej mocy naparu i dużą wydajność.
Naczynko posiada zewnętrzne okucie zwiększające odporność na uszkodzenia mechaniczne i wspierające utrzymanie odpowiedniej temperatury naparu.
Pojemność matero: ok. 120 ml